Black foto paard

Ik heb wel iets met zwart-wit foto’s en een zwarte achtergrond.

 

“I’m intrigued by the dark. Out of darkness comes creation.”⠀

Famke Janssen

Eigenlijk zijn de meeste van mijn studio portretten zogenaamde black foto’s: onderwerp op een zwarte achtergrond. Die achtergrond is dan wel niet (artificieel) toegevoegd achteraf maar het resultaat van belichting en meestal ook een zwarte achtergrond doek. Dat helpt in de meestal beperkte ruimte van een stal of schuur.

Maar een springende combinatie op die manier te fotograferen is wel een ander paar mouwen. Voor deze oefening ben ik dus vertrokken van een bestaande foto en die heb ik dan wat meer bewerkt in Photoshop. Ik vond de lichtinval op het paard heel mooi. Met zwart-wit haal je misschien de kakafonie aan kleuren weg uit een foto, maar het licht moet natuurlijk ook goed zijn.

black foto paard

Deze foto heeft een wat rommelige achtergrond. Maar het onderwerp kon gemakkelijk geïsoleerd worden om op een zwarte achtergrond te plaatsen.

Ik heb wel wat vragen gekregen hoe ik dit nu gedaan heb. In principe was de procedure in Photoshop vrij eenvoudig: foto zwart-wit maken, de combinatie uitknippen en een pikzwarte achtergrond toevoegen en vervolgens nog wat bewerken om ervoor te zorgen dat paard en ruiter beter vervloeien met de achtergrond. Zoals het lijkt alsof de combinatie uit de duisternis in het licht springt.

De combinatie was vrij eenvoudig te selecteren en uit te knippen: niet teveel rondvliegende manen of staart. Dat hielp natuurlijk ook bij de keuze van dit voorbeeld.

Voor de geïnteresseerden even een korte technische how-to in photoshop:

De combinatie van paard en ruiter dus geselecteerd en vervolgens de selectie omgekeerd (zodat de achtergrond geselecteerd is) en dan de achtergrond verwijderd. Daarna een bijkomende laag toegevoegd, helemaal zwart. De laag met ruiter en paard terug bovenaan gezet en met een masker de randen wat bewerkt (de achtergrond wat meer laten doorkomen over de randen van ruiter en paard) zodanig dat de combinatie mooi vervloeid in de zwarte achtergrond.

Daarna terug naar Lightroom om verder af te werken (dodge en burn, verscherpen …)