Paarden portret op zwarte achtergrond, met hoofdstel. Photoshoot Ugetto, september 2017. Exclusieve paardenportretten Stephan Baranowski FotografieEen ‘studio’ shoot met een paard of pony, hoe doe je dat?

Tijdens een ‘studio’ sessie maak ik een uniek artistiek portret van je paard. Ik breng een mobiele studio mee met verschillende lichten en een achtergronddoek. Dit duurt ongeveer 20 min om dit op te stellen. Met behulp van deze lichten en door gebruik te maken van verschillende scherptedieptes fotografeer ik je paard of pony en zoek ik naar een portret dat het karakter van je paard het beste tot uiting brengt.

Waar ik naar streef is om het dier aanwezig te laten zijn in de ruimte waar het portret uiteindelijk komt te hangen.

Lokatie

De studio kan zowel binnen, bijvoorbeeld in de gang van een stal, of buiten opgesteld worden. De gang moet dan wel breed genoeg zijn om het paard te plaatsen, liefst op enkele meters van het achtergronddoek (al is dat niet strikt noodzakelijk) en minstens 5 tot 10 meter ruimte voor het paard of de pony. Ook in een rijhal is dit perfect te realiseren. De ruimte voor het paard is nodig om voldoende afstand te hebben om met een telelens te kunnen fotograferen. Dit geeft het mooiste beeld.

Heb je die ruimte niet, maar heeft je stal wel een brede poort dan is dat ook een oplossing want ik kan dan buiten gaan staan.

Als het donker is of overdag maakt ook niks uit. Overdag is het wel beter om binnen te kunnen werken, waar er dan minder licht aanwezig is. Dit maakt het belichten van het paard met de flashes een stuk eenvoudiger.

Paarden portret gestrekte hals op zwarte achtergrond. Exclusieve paardenportretten Stephan Baranowski Fotografie

Flitslicht

Vroeger dacht ik dat je in de buurt van een paard best niet met flitslicht werkt, om het paard niet te laten schrikken en het niet in paniek te laten slaan. Maar tot nu toe heb ik daar voor deze studio portret fotografie geen problemen ondervonden (hout vasthouden). Voor alle duidelijkheid: tijdens evenementen (springwedstrijden etc.) vind ik dit nog steeds NOT DONE! Tijdens een studio sessie laten we het paard op zijn gemak kennis maken met de softboxen. Ze mogen er gerust aan snuffelen. Daarna laten we een flash een paar keer af gaan met een heel geringe lichtsterkte en bouwen dat zo verder op. Na 10 minuten zijn ze meestal volledig gerustgesteld en kunnen we aan de photoshoot beginnnen.

Voorbereiding

Misschien moet ik hier ook eens een aparte blogpost aan wijden. Best is je paard of pony netjes gepoetst natuurlijk. En ook het hoofdstel niet vergeten, als je daar foto’s mee wilt. De camera liegt niet. Dat wil zeggen dat hij alles registreert wat er te zien valt, vooral die dingen waar we vaak over kijken. Ik kan in de nabewerking natuurlijk wel stofjes etc. wegwerken, maar grote vlekken of een heel vuil bit kan ik niet corrigeren.

Paarden portret op zwarte achtergrond, met hoofdstel. Photoshoot Ugetto, september 2017. Exclusieve paardenportretten Stephan Baranowski Fotografie

Tijdens de shoot houden we ook best een doekje bij de hand om af en toe een vuiltje of een snottebel weg te werken. Alhoewel zo’n snottebel ook best sympathiek kan zijn …

Uiteindelijk hang het van jou af hoe je je paard wilt zien elke dag: met of zonder dotjes (zie deze link), met of zonder hoofdstel. Zo ook de vraag of het paard geschoren moet zijn is een persoonlijke, subjectieve keuze. Bij ons thuis hangt een foto van onze oudste pony, lekker dik in zijn wintervacht, met niet alle vuiltjes helemaal weggewerkt (als je goed kijkt) … Heerlijk vind ik dat, een paard (of pony in dit geval) dat gewoon paard mag zijn … Maar voor een geweldig spring- of dressuurpaard is dat misschien niet de beste ‘outfit’, en kies je beter een moment wanneer hij het beste in z’n vel zit of (minstens) drie weken nadat hij geschoren werd.

 Paarden portret op zwarte achtergrond, met hoofdstel. Photoshoot Ugetto, september 2017. Exclusieve paardenportretten Stephan Baranowski Fotografie
 
Paarden portret op zwarte achtergrond, met hoofdstel. Photoshoot Ugetto, september 2017. Exclusieve paardenportretten Stephan Baranowski Fotografie