Vandaag opent onze online foto tentoonstelling ter gelegenheid van het afronden van de opleiding fotograaf bij Encora volwassenenonderwijs te Antwerpen.  De laatste module is een individueel “Portfolio” project waarbij we eens helemaal ons eigen ding mogen doen. Als afsluiter is er dan steevast een foto tentoonstelling, maar dit kon dit jaar wegens gekende omstandigheden niet doorgaan. Vandaar dat we een online tentoonstelling in elkaar gebokst hebben.

Naast mijn eigen foto’s vind je hier ook fantastische – nachtelijke – straat fotografie van Maureen De Wit, een filosofisch foto relaas “16 in 2020 – C’était quoi encore?” van Katja Pire, en een foto reportage over de indrukwekkende steenbakkerstunnels uit de Rupelstreek van Johan Haaren.

Bekijk de online expo

Deze virtuele expo ziet er echt wel cool uit. Je kan gewoon zelf rondwandelen in de expositie, of gebruik maken van de “Guided Tour” die automatisch de verschillende foto’s afloopt. Het 3D effect geeft toch een beetje het gevoel dat je een ‘echte’ expositie bezoekt. Alleen de vernissage organiseren is wat moeilijker.

 

Online foto tentoonstelling

Voor mijn eigen bijdrage heb ik verder gewerkt op mijn geliefde paarden portretfotografie. Ik experimenteerde creatief met kleur en locatie om verder te kunnen gaan dan enkel een zwarte achtergrond. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij een klassieke studio opstelling waar ik echt wel zot van ben. Het zorgt voor een dromerige sfeer, maar maakt het paard heel aanwezig in de ruimte. Hieronder de negen beelden die deel uitmaken van de “portfolio selectie” voor de jury. De hele reeks portretten vind je hier op deze website in de “Encora portfolio“.

Met deze module komt een eind aan de avondschool fotografie die ik gestart ben in september 2014. Oorspronkelijk ging ik enkel de 2 basismodules volgen. Ik wou enkel wat beter met mijn fototoestel leren omgaan om mijn dochters en hun pony’s te kunnen fotograferen. De lessen met studio licht (Foto B) heb ik zelfs overgeslagen want ‘dat ga ik toch nooit doen …’. Vervolgens heb ik een jaartje verder gefotografeerd en me zelfstandig beziggehouden met het leren van de bewerkingssoftware, vnl. Lightroom.

Maar aangezien het fotografie virus me toen al stevig in z’n greep had, ben ik na een jaartje terug gestart met de Encora opleiding. Wel op het gemak (1 module per semester) en ook een keer een semester overgeslagen als de dagplanning niet helemaal uitkwam met privé en/of werkomstandigheden.

Maar nu is het dus afgelopen. Fotograferen ga ik uiteraard blijven doen. Op dit moment weet ik nog niet of ik dit ook (semi-) professioneel verder ga uitbouwen. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik heb al veel ideeën voor nieuwe fotografische projecten. Maar eerst moet ik nog enkele paarden eigenaren hun foto’s bezorgen …