Foto reportage ponyrijden in tijden van #blijfinuwkot

Fotoreportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: close-upIk volg momenteel nog steeds avondschool fotografie in volwassenenonderwijs te Antwerpen (Encora). Aangezien ik maar 1 module per semester volg, en af en toe eens een semester skip, ben ik al enkele jaren bezig en gaat het dus vrij langzaam vooruit. Maar het einde komt in zicht: de voorlaatste module is bijna afgewerkt! In september ga ik dan eindelijk kunnen starten met het eindwerk van deze opleiding tot fotograaf: “Portfolio”. Tijdens deze module werk je onder begeleiding aan een samenhangende portfolio van beelden die je op het einde ook exposeert.

Maar daar moet ik dus nog even geduld voor oefenen. Eerst de huidige reeks “Actie en reportagefotografie” nog ‘met vrucht’ beëindigen.

In deze module bekwamen we ons in het brengen van verhalen met behulp van foto’s. Dit kan gaan over een gebeurtenis (een wedstrijd bijvoorbeeld) of een reportage over iets of iemand. Zowel journalistieke als commerciële aspecten van een fotoreportage komen aan bod. Door de Coronacrisis vielen veel van onze plannen in duigen. Gelukkig konden de lessen min of meer blijven doorgaan via online afstandonderwijs.  Maar #blijfinuwkot is niet echt bevorderlijk om ergens een reportage te gaan maken. Daarom gingen we creatief op zoek naar onderwerpen in en om het huis.

De “Life-formule”

Ik besloot een verslagje te maken van mijn jongste dochter Gila die gaat ponyrijden op haar pony Lars. Eén van de belangrijkste dingen dat we geleerd hebben tijdens deze lessenreeks is gebruik­maken van de zogenaamde “Life-formule” voor het samenstellen van een fotoreportage.Fotoreportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: opzadelen

Deze formele werd ontwikkeld en gebruikt bij het nu jammer genoeg ter ziele gegane fototijdschrift “Life Magazine“,  naast het overbekende ‘National Geographic’ zowat dé referentie op het vlak van foto journalistiek. Heel wat beroemde fotografen zijn dankzij hun bijdragen tot het magazine doorgebroken bij een zeer breed publiek.Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: poetsen

De formule helpt je om met een beperkt aantal typische beelden een evenwichtig maar volledig begrijpbaar verhaal te vertellen door middel van foto’s, zonder dat er eigenlijk nog veel tekst aan moet worden toegevoegd. Voor de geïnteresseerden: meer informatie vind je in het artikel “Reportagefotografie – De rode draad in beeld“.

In het kort komt het erop neer dat je reportage is samengesteld uit de volgende verschillende soorten foto’s:

    1. Introductie foto(‘s) die een overzicht geven van waar of wat er zich afspeelt.
    2. Enkele medium shot beelden die inzoomen op wat er zoal gebeurt, een geeelte van de omgeving samen met het onderwerp van de reportage.
    3. Foto’s die de (emotionele) interactie tussen mensen onderling en dieren etc. weergeven.
    4. Enkele portretfoto’s van de hoofdrolspelers in de reportage.
    5. Detail of close-up foto’s maken het geheel luchtg en tegelijkertijd wakkert dit de interesse van de kijker aan.
    6. Een sequence: dit is een (kleine) reeks foto’s die een actie weergeven, of wel een bepaald kenmerk gemeen hebben, bv. een opgestoken had, bepaalde kleuren, etc.
    7. De clincher: een sterke foto die als climax of afsluiter kan dienen.
    8. Signature: de beste foto, vaak als opener of coverfoto om de interesse te wekken.

Ik vond dit een heel handige geheugensteun om te gebruiken bij het maken van foto’s bv. tijdens een wedstrijd. Bij het bekijken van enkele oudere tornooi reportages heb ik gemerkt dat ik bv. heel weinig overzicht foto’s heb van de terreinen, de ringen enz. Wel heel veel individuele (medium) shots en detail opnames natuurlijk.

Ook op vakantie

Een aanrader is om dit schemaatje ook op vakantie, tijdens een feest of tijdens een uitstapje bij de hand te hebben (zet het snel ergens in je telefoon!) om zeker te zijn dat je genoeg verschillende beelden hebt om er achteraf een mooi verhaal (en/of een fotoboek) van te kunnen maken.

Toegepast op een huiselijke reportage ponyrijden

De formule is ook bijzonder handig om je reportage wat te kunnen voorbereiden. Zo had ik voor deze reportage ponyrijden met Gilia en Lars het volgende ‘Storyboard’ opgemaakt:

Overzicht

Aan het begin van deze blogpost zag je al de “introductie” foto van Gilia en Lars aan het rijden. Verder wou ik ook een breedbeeld foto opnemen van de stal tijdens het poetsen.

Fotoreportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: overzicht

Medium

Foto’s van het type ‘Medium’ moeten natuurlijk tonen waar het over gaat: het poetsen, op- en afzadelen en rijden.

Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: in de piste

Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: poetsen

Interactie

De hele reeks gaat natuurlijk over de interactie van Gilia met haar pony Lars. De meeste foto’s vallen dus wel ook binnen deze categorie.

Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: interactie

Portret

Het was de bedoeling om individuele portretjes te maken van Gilia en Lars afzonderlijk. maar omdat deze hele reportage ponyrijden een portret is van Gilia en haar pony, heb ik ze uiteindelijk niet toegevoegd aan de finale reportage. Zowel de openingsfoto bovenaan, als de afsluiter (Clincher) zijn een portret op zich.Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: portret

Details

Het poetsgerief, hoeven uitkrabben, detail van zadel en kopstuk, opspringend zand tijdens het rijden, allemaal leuke details om toe te voegen aan een reportage ponyrijden.

Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: poetsgeriefFoto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: hoeven uitkrabbenFoto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: opspringend zandFotoreportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: detail sporen en laarzen

 

Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: opzadelen

 

 

Sequentie

Ik dacht aan een reeks van actie foto’s tijdens het rijden, maar uiteindelijk is het dit reeksje geworden waarbij Gilia een zoen geeft aan de pony (tegelijkertijd zijn dit ook interactie foto’s natuurlijk).

Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: zoen 1Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: zoen 2Foto reportage ponyrijden van poetsen tot afzadelen: zoen 3

Clincher

Voor de clincher is het wat afwachten naar het resultaat van je foto reportage. Dat kun je mijns inziens meestal niet echt plannen. Uitendeilijk is het deze afsluitende foto geworden, mijn absolute lievelingsfoto van de hele reeks. Ik vind het niet erg dat de pony er maar half op staat: in deze foto staat Gila centraal.

Signature

Ook hiervoor moet je een keuze maken uit het materiaal dat je hebt. Ik vond de portretachtige foto tijdens het rijden ideaal om als opener te dienen (zie helemaal bovenaan).

Ik heb veel plezier beleefd aan deze opdracht en bovendien een mooie herinnering gemaakt voor mezelf maar zeker ook voor Gilia. Bovendien heb ik met deze ‘Life-formule’ een krachtig instrument geleerd om mijn reportages gevarieerder te maken.

Hieronder vind je nog eens de volledige reportage ponyrijden in boekvorm.